Norrbottenspets

Norrbottenspets

10th mars 2019 Off By jon erik

Norrbottenspets er en hunderase som også er svensk. Det er trodd at den er en ganske nær slektning av en annen rase som kalles finsk spets. Dette er kanskje ikke så rart i og med at det nordlige Sverige er hvor den stammer fra og dette spesielt der hvor det grenser mot Finland.

Det er faktisk flere som mener at den kan minne litt om en norsk lundehund, selv de så klart ikke er helt like, men man kan så klart se flere trekk fra den. Norrbottenspets er jo en spisshund så det er ikke så rart at den vil ha noen trekk fra andre spisshunder, uansett hva slags rase det er. Det er en grunn til at den er en spisshund og hvis du har ganske god peiling på hund, så er du kanskje enig i at man kan se noen likheter her og der hvis man tar en ekstra titt. Man trenger så klart ikke være hundeekspert for å se dette fordi vi tror flere vil kunne legge merke til disse tingene ved en liten ekstra kikk.

Mer info om Norrbottenspets

Hvis vi tenker på selve hunden og ikke så mye på hvor den kommer fra og hvilken andre hunder den kan ligne på, så er det andre ting å nevne. For eksempel så kan vi si noe om størrelsen. Størrelsen til Norrbottenspets er liten og passer veldig godt da for de som liker små hunder. Akkurat hva den kommer til å veie varierer men er oftest fra 9 til 13 kg. Hunderasen kan faktisk leve en god stund i og med at levealderen strekker seg fra 10 til 14 år.

Selve hunderasen Norrbottenspets går faktisk flere år tilbake og da snakker vi flere hundre år. Det er andre hunder som utrolig nok strekker seg flere 1000 år tilbake i tid og vi kan vel være enig om at det er en god del mer en 100 år, men noen 100 år er fortsatt en god del. Hunderasen har blitt brukt til flere ting men en av disse var for eksempel å jakte.

På midten av 1900 tallet så ble rasen erklært utdødd, men den hadde faktisk overlevd som både en familiehund og vakthund nord i Sverige. Derfor er det ikke noe tvil om at den også passer bra som en familiehund. Det er en vennlig hund som både er livlig og selvsikker samtidig som den er ganske herlig.